KENDERAAN KECEMASAN

Unit Operasi Bergerak/Mobile Operation Unit (MOU)

Kenderaan kecemasan seperti Unit Operasi mudah alih, kenderaan tindak balas kecemasan dan Stesen Pengawasan bergerak digunakan sepenuhnya sekiranya melibatkan kejadian nuklear dan Radiologi.

MOU adalah kenderaan yang diubahsuai khas (bas 2 tingkat) untuk berfungsi sebagai salah satu kemudahan tindak balas nuklear di Malaysia. Ia direka dan dilengkapi dengan sistem komunikasi dan multimedia, bilik mesyuarat, stesen kerja, sistem sandaran kuasa, dan alat pemantauan dan pemantauan radiasi. UOB bertindak sebagai operasi bergerak di tempat kejadian yang membantu menyampaikan status tindak balas nuklear kepada PTNK.

Kemudahan uob

DECK BAWAH

 • Bilik Operasi
 • Pantri
 • Petak Rehat
 • Sistem Komunikasi dan Multimedia (Television, Computer, dan Wifi)
 • 9 Tempat duduk
 • Interkom

DECK ATAS

 • 16 tempat duduk (Responden)
 • 2 Station Kerja
 • Bilik Rehat / Persalinan
 • 2 Unit Komputer
 • Pencetak
 • Interkom dan Wifi
 • Kabinet Dokumen

kenderaan tindakbalas kecemasan

Kenderaan kecemasan adalah kenderaan yang khusus untuk bertindak balas terhadap keadaan kecemasan. Kenderaan ini dilengkapi dengan meter tinjau Analog, meter tinjau Digital, peranti Pengenalan Radionuklid, Teletector, Kit Decon dan Protect Gear.

stesen pemantauan sinaran bergerak

Digunakan untuk pemantauan radiasi semasa tindak balas terhadap kejadian/kemalangan radiologi dan nuklear.
Dilengkapi dengan pelbagai sistem seperti;

 • Pemantauan radionuklid dan peralatan pengenalpastian
 • Pemantauan dan pensampelan peralatan air dan udara
 • Sistem komunikasi

peralatan pengesanan sinaran

Peralatan pengesanan sinaran merupakan peralatan yang digunakan untuk mengesan dan mengukur paras sinaran radiasi mengion. Meter Tinjau adalah peralatan pengesanan sinaran paling biasa diguanakan kerana penggunaan yang luas dan paparan yang mudah dilihat. Meter Tinjau yang paling biasa digunakan adalah pembilang scintillation, yang digunakan dalam pengukuran Alpha, Beta dan Zarah Neutron; Pembilang Geiger, digunakan secara meluas untuk pengukuran Alpha, Beta dan Gamma dan kebuk ion, digunakan untuk Beta, Gamma dan X-ray.

Peralatan pengesanan sinaran merupakan peralatan yang digunakan untuk mengesan dan mengukur paras sinaran radiasi mengion. Meter Tinjau adalah peralatan pengesanan sinaran paling biasa diguanakan kerana penggunaan yang luas dan paparan yang mudah dilihat. Meter Tinjau yang paling biasa digunakan adalah pembilang scintillation, yang digunakan dalam pengukuran Alpha, Beta dan Zarah Neutron; Pembilang Geiger, digunakan secara meluas untuk pengukuran Alpha, Beta dan Gamma dan kebuk ion, digunakan untuk Beta, Gamma dan X-ray.

Monitor Radiasi Nuklear, Inspector Alert™ Handheld meningkatkan keselamatan dalam makmal dan di lapangan dengan cara menganalisa dan menentukan tahap radiasi dengan cepat. Ia mengesan alpha, beta, gamma and x-ray. Ciri penentukuran yang pertama boleh mengelakkan dedahan kepada penggunanya. Amaran awal Inspektor yang cepat memberitahu responden pertama mengenai tahap berbahaya radiasi nuklear. Paparan digitalnya mudah untuk dibaca menunjukkan variati bacaan dalam unit mR/hr, CPM, CPS, atau µSv/hr. Audible, amaran secara visual dan anti ketepuan litar

Peranti serbaguna Identifikasi Radionuklid IdentiFINDER FLIR adalah alat identifikasi radionuklid (RID) yang paling banyak digunakan di dunia. Ini digunakan untuk mengesan, mencari, mengukur, dan mengenal pasti sumber radioaktif dan menghasilkan memori yang cepat, mudah didengar, dan taktil yang mempercepat langkah tindak balas. IdentiFINDER memberikan keseimbangan ukuran dan berat ideal kepada operator untuk pelbagai senario pemantauan termasuk tinjauan semua tujuan, tindak balas kecemasan, dan pemantauan persekitaran.

Hand-Held Identifikasi Radioisotope (HHRIDs), Ortec telah memperolehi reputasi yang tidak dapat ditandingi untuk prestasi mengenalpasti Radioisotope dengan cepat dalam kes yang disyaki dan yang sebenar bagi perdagangan haram bahan nuklear. RI mempunyai “tahap kepakaran” penentuan tanpa perlu kehadiran seorang pakar. Ia adalah mudah untuk beroperasi kerana paparan yang terang, jelas, mempunyai skrin sentuh yang sensitif dan menu intuitif. Resolusi tinggi Gamma Spektroskopi dengan pengesanan pengesahan kehadiran neutron terdapat dalam model EX. Penemuan yang muktamad hasil dari pengesanan Bahan Nuklear Haram (SNM) dapat dibuat dalam beberapa saat, dengan instrumen yang dikendalikan bateri. Klasifikasi yang cepat, mudah dan ULTRA-dipercayai dapat dibuat untuk NORMA, Perubatan, Perindustrian, SNM dan Isotopes semulajadi, berperisai dan tidak berperisai. Sangat tahan daripada gangguan sumber. RI juga mempunyai 20 hingga 50 kali lebih baik daripada NaI yang lebih ke depan dan daripada instrumen CZT. Pengesanan sensitiviti yang tertinggi bagi sumber neutron dalam kelas instrumen Hand-Held.

Mengukur dos dan kadar dos pada jarak yang selamat untuk semua situasi di mana jarak tambahan diperlukan atau dimana radiasi yang tinggi boleh berlaku dengan menggunakan Thermo Scientific™ FH 40 TG Telescopic Probe, yang melekat di Meter Tinjau digital Thermo Scientific™ FH 40 GL. Ia pada masa yang sama menentukan dos dan pengukuran kadar dos dengan mengukur kadar dos pada hujung teleprobe. Pada jarak 4m (lebih kurang 13ft.), Reka bentuk modulnya membolehkan penukaran komponen dengan mudah, boleh diperkukuhkan, mempunyai bahan gentian kaca yang berasingan, ‘watertight’ sepenuhnya, mempunyai berat separuh dari berat teledetectors konvensional dan Probe boleh dikalibrasi oleh individu.

Mengesan dan melokalisasi sumber radiasi yang dihasilkan oleh alat buatan manusia seperti senjata nuklear, alat nuklear improvisasi (IND) atau alat penyebaran radiologi (RDD) dengan Thermo Scientific RadEye PRD Personal Radiation Detector. Pengesan PRD RadEye memberikan pengawal berprestasi tinggi kepada pengawal sempadan, ejen kastam, pasukan khas dan pasukan pengganas untuk sebarang senario. Pengesan Radiasi Peribadi Thermo Scientific RadEye PRD-ER dengan jarak yang luas, sangat sesuai untuk interdikasi dan tindak balas.

fasiliti ncnrm

Bilik Peralatan

Bilik Operasi

Bilik Nyahcemar

Khemah

Khemah

Hotel / Asrama